İBB, Engelliler İçin Hedefiyle Çalışmalarına Devam Ediyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “Herkes İçin Erişilebilir İstanbul” hedefiyle engellilere yönelik çalışmalarını sürdürüyor. 2024 yılında 64 binden fazla engelliye eğitim, ulaşım, istihdam desteği, kişisel gelişim ve mesleki kurslar, engelli kampı, psikososyal destek, medikal malzeme desteği ve rehabilitasyon hizmetleri sunuldu. Ayrıca “Engelli Çocuğu Olan Annelere Nakdi Destek” projesi hayata geçirildi. İBB Erişilebilirlik Koordinatörlüğü de engelliler için erişilebilir mimari yapılar ve çevre konularında çalışmalarını sürdürüyor.
İBB Erişilebilirlik Koordinatörlüğü Eşitlik İçin Çalışıyor
İBB, 2019 yılından bu yana gelişen sosyal belediyecilik anlayışıyla İstanbul’u herkes için erişilebilir hale getirme amacını taşıyor. İBB Erişilebilirlik Koordinatörlüğü, görme, işitme, ortopedik engelli mimar ve mühendislerden oluşan bir ekip ile kenti herkes için daha eşit ve erişilebilir kılmayı hedefliyor.
Erişilebilirlik Kontrolleri ve Çalışmalar
Erişilebilirlik Koordinatörlüğü, İBB bünyesinde yürütülen projelerde erişilebilirlik mevzuatına uygunluğu kontrol ediyor. Yeni yapılan toplu taşıma araçları, duraklar, istasyonlar ve vapur iskelelerinin erişilebilirliği sağlanıyor. Ayrıca spor, kültür sanat merkezleri, turistik ve sosyal tesislerin erişilebilirlik düzenlemeleri için çalışmalar devam ediyor.
Yılda 64 Bin Engelliye Ulaşılıyor
İBB Engelliler Şube Müdürlüğü, 23 ÖZGEM, 6 Kısa Mola Merkezi, 7 İrtibat Bürosu ve 2 Kamp ile özel gereksinimli bireylere ve ailelerine hizmetler sunuyor. Eğitim, ulaşım, istihdam desteği, kişisel gelişim ve mesleki kurslar, engelli kampı, psikososyal destek, medikal malzeme desteği ve rehabilitasyon imkanları sağlanıyor. 2024 yılında 64 bine yakın İstanbullu, bu hizmetlerden faydalandı.
ÖZGEM’lerde Mesleki Eğitim İmkanı
İstanbul’da 2019 yılından bu yana faaliyet gösteren Özel Gereksinimli Bireyler Eğitim Merkezleri (ÖZGEM), bireylerin özgüvenli ve bağımsız olmalarını destekliyor. ÖZGEM’lerde farklı yaş ve engel gruplarına yönelik kişiselleştirilmiş eğitim hizmeti sunuluyor.
İstihdamda Fırsat Eşitliği
Özel gereksinimli bireylerin psiko-sosyal gelişimlerine destek olmak amacıyla eğitim ve rehabilitasyon uygulamaları yapılıyor. Aynı zamanda pek çok alanda eğitim imkanı sunularak istihdam olanakları artırılıyor, böylece eğitim ve istihdamda fırsat eşitliği sağlanıyor.
Kısa Mola Hizmeti
İstanbul’da yaşayan özel gereksinimli bireylere sanat, müzik, spor gibi alanlarda hizmet veren kısa mola atölyeleri bulunuyor. Bu hizmet ile özel gereksinimli bireylere yarım günlük bakım hizmeti sunularak psikososyal rehabilitasyonları destekleniyor.
Engelli Çocuğu Olan Anneler İçin Nakdi Destek
Özel gereksinimli bireyler ve bakım verenlerin sosyoekonomik zorluklarla karşılaşması durumunda İBB, ‘Engelli Çocuğu Olan Annelere Nakdi Destek’ projesi ile destek olmayı amaçlıyor. Bu destek, Ocak ayından itibaren 10 bin kişiye 5 bin TL olarak verilecek ve herhangi bir belge talep edilmeyecek. Projede yer alan detaylar 3 Aralık 2024 tarihinde açıklanacak.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı