Genç yaşta tehlike çanları çalıyor

Akciğer Kanseri Riskini Artıran Sigara ve Elektronik Sigara Hakkında Uzman Uyarısı

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin, sigara ve elektronik sigaranın kansere yol açabileceğini belirterek, bu ürünlerin özellikle akciğer kanseri riskini artırdığını vurguladı.

Elektronik sigaranın da geleneksel sigara kadar tehlikeli olduğunu dile getiren Doç. Dr. Sakin, küçük hücreli akciğer kanserinin yüzde 90’ının tütün dumanı ile ilişkili olduğunu söyledi.

‘ELEKTRONİK SİGARA KULLANANLAR, 10 YIL DAHA GENÇ YAŞTA KANSER RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİYOR’

Sigara ve elektronik sigaranın kanserojen olduğunu belirten Doç. Dr. Sakin, “Sigara ve elektronik sigara, kansere yol açar. Özellikle akciğer kanseri, bu ürünlerle doğrudan ilişkilidir. Elektronik sigara kullanımı hızla artmaktadır.

Bu ürünler gençler arasında popüler olmasına rağmen, aromalar ve kimyasal maddeler içerdikleri için tehlike arz etmektedir. Yapılan araştırmalar, elektronik sigaranın da kansere neden olabileceğini ortaya koymuştur. Elektronik sigara kullananlar, daha genç yaşlarda kanser riski ile karşı karşıya kalabilir” açıklamasında bulundu.

‘HER TÜRLÜ DUMAN ÇIKARAN TÜTÜN ÜRÜNÜ VE MAMULDEN UZAK DURMALIYIZ’

Uzman, elektronik sigara kullanan gençlerin yüzde 50’sinin normal sigaraya geçiş yaptığını belirterek, “Bu durum hem sigara hem de elektronik sigara kullanmanın kanser riskini artırdığını göstermektedir. Elektronik sigara, daha tehlikeli ve daha erken yaşta kansere yol açabilir.

Her türlü duman üreten tütün ürünlerinden uzak durmalıyız. Sigara içmeye devam etmek, riski azaltır fakat vücudunuzun tamamen iyileşmesi uzun zaman alabilir ve riskler devam eder. Sigarayı bırakmak, riski azaltsa da, ilerleyen yıllarda genç yaşta kanser vakalarına rastlayabiliriz” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir